marți, 2 iulie 2013

Lucruri esentiale despre.. constipatie

Intai de toate, ca sa intelegi constipatia, e bine sa cunosti nu numai definitia (scaune mai rare de 3-4 zile, tari, de dimensiune crescuta, necesita efort pentru defecatie, uneori asociata cu dureri si balonare), ci si cateva notiuni de fiziologie a intestinului gros. Anume, este logic ca trebuie sa si ai ce elimina - deci daca nu mananci suficient cat sa se formeze scaunul, nu are cum sa iasa. In aceasta situatie exista doua variante: daca peristaltismul intestinal functioneaza corect, e posibil sa apara scaun in cantitate mica; daca intestinul e mai lenes, scaunul se acumuleaza in colonul descendent de obicei, se intareste si.. da toate simptomele contipatiei. In aceasta situatie, se poate spune ca de fapt constipatia e cauzata de lipsa alimentatiei suficiente. Sau mai corect: o alimentatie neadecvata tipului de peristaltism intestinal al pacientului. Acum fiecare ar trebui sa-si cunoasca corpul si afland acestea, sa recunoasca tipul sau constitutional pentru a se adapta.

Alinarea Constipatiei

Alinarea constipației - rămâi în mișcare!
Mănâncă sănătos si fă suficientă mișcare, ajuta astfel un intestin mai leneș cu peristaltism mai redus, pentru evitarea constipatiei
Daca ai observat o schimbare recentă în apariția saunelor, cu scaune mai puține sau mai tari decât de obicei, care ies cu greutate si necesita efort, acestea sunt toate semne de constipatie, o problema comună de sănătate a tubului digestiv.

Deși nimănui nu îi place să se gandească, nicidecum să mai și vorbească despre constipatie, cu ea mai toată lumea se confruntă la un moment sau altul, pentru că tranzitul intestinal nu depinde numai de tipul constitutional al fiecaruia, ci si dacă ceea ce mancăm este potrivit pentru acest tip de funcționare a intestinului. De cele mai multe ori este o problemă temporară și prin modificări simple în alimentație poți ajuta sistemul digestiv să-și revină fără probleme.

Cauze comune ale constipatiei

Pentru a înțelege cum putem preveni constipatia este util să știți ce cauzeaza aceasta. Când alimentele trec prin intestinul gros, apa este absorbită și produsele reziduale alimentare formează în continuare scaunul. Contracțiile musculare involuntare prin reflexele locale ce formează peristaltismul intestinal deplasează scaunul prin colon la rect, unde se elimină ca fecale. Când acest proces incetineste, datorită faptului că absorbția intestinală a apei este un proces continuu și relativ constant, scaunul devine uscat si e mai greu să treacă, cauzând constipația.

Cauzele comune ale încetinirii peristaltismului intestinal in constipatie, includ o dieta saraca in fibre sau cu nivel ridicat de grasimi, lipsa de exercițiu, și consumul insuficient de lichide - cauză care rezultă mult prea des din anamneză în practica mea, nu numai in constipație, ci și în alte afecțiuni. Deasemenea anumite medicamente, sau dacă nu mergi atunci când simți nevoia, iar de partea cealaltă abuzul de laxativeș iar sarcina poate duce de asemenea la constipație.

Fibrele alimentare ajuta la ameliorarea constipației

Intestinul are un peristaltism mai lent, nu trebuie să vă grăbiți să cumparați un laxativ. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de laxativ pentru o constipație ușoară. În schimb, reanalizați dieta. Și anume, mâncați suficiente fibre?

Fibrele sunt parte din alimentele vegetale pe care corpul nu le poate digera, așa că le elimină. Cand mănânci alimente bogate în fibre, acest lucru ajută la menținerea de scaune moi și a vitezei de digestie și de propulsie în intestin. Trebuie să ținem cont ca și intestinul, dacă este suprasolicitat, obosește, iar mușchii care mobilizeaza scaunul în intestin consumă destul de multă energie pentru aceasta.

Toate alimentele din plante, inclusiv fructe, legume, cereale integrale și fasole, contin fibre. Asociatia Dietetica Americana recomanda 25 de grame de fibre pe zi pentru femei și până la 38 grame de fibre alimentare pentru barbati. După 50 de ani, avem nevoie de fibre mai puține - aproximativ 21 de grame pentru femei și de 30 de grame pentru barbati. Din păcate, cei mai mulți dintre noi ajung să mănânce doar aproximativ 15 de grame de fibre alimentare pe zi, ceea ce ar putea explica de ce atat de multi oameni au probleme de sănătate digestive.

Exemple de alimente bogate in fibre includ:

½ ceașcă de fasole neagră: 9,5grame (g)  de fibre alimentare
1 pară mică: 4,4g de fibre alimentare
¼ ceașcă de curmale: 3,6g de fibre alimentare
1 măr mediu: 3,3 grame de fibre alimentare
1 cartof dulce mediu: 4,8g de fibre alimentare

Diagnosticul diferențial al constipației cronice habituale (așa se numește constipația cauzată de o alimentație nepotrivită cu tipul de peristaltism intestinal al pacientului respectiv) se face cu afecțiuni destul de serioase, o mare parte din argumentele pentru acestea se obțin din fericire din anamneza (ce întreabă medicul la domiciliu și ce povestește pacientul despre evoluția simptomelor sale), urmând ca, dacă există argumente pentru afecțiuni care necesită investigații, doar o parte dintre acestea să se facă într-un spital sau clinică.

Există o mulțime de lucruri pe care le poți face înainte de a lua laxative. Mai bine întreaba medicul. Pentru ca laxativele sunt iritante și niciunui intestin nu-i place să fie iritat în fiecare zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu