miercuri, 3 iulie 2013

Medicul tău a făcut o greșeală. Nu ai vrea să știi?!

Ați vrea să știți că medicul dumneavoastră a făcut o greșeală?

Am petrecut o încântătoare reuniune cu prietenii și colegii mai apropiați. Toți erau profesioniști din domeniul medical sau avocați și am sfârșit prin a discuta o problemă medicolegală spinoasă. Ce ar trebui să facă un medic atunci când el descoperă greșeala unui alt doctor?

Toată lumea a fost de acord că atunci când un pacient te întreabă direct: "internistul meu nu și-a dat seama că am cancer?", un medic are datoria morală și legală de a-i spune adevărul. Întrebarea mai dificilă este ce să faci atunci când un pacient nu întreabă. În acest caz, nu există nicio cerință medico-legală să atragi atenția unui pacient că un alt medic a făcut o greșeală în cazul său, dar există o cerință etică?

Discuția în cele din urmă sa axat pe "ce ar vrea un pacient să știe." Eu am sugerat (bine, de fapt am argumentat) că un pacient ar dori să știe aceleași lucruri pe care orice medic ar dori să le știe într-o situație similară. Am fost surprins de rezistența puternică din partea altor profesioniști din domeniul medical. Ei au insistat, de multe ori destul de pasional, că a spune unui pacient despre o greșeală care nu mai poate fi reparată îl va supăra inutil, va eroda încrederea în medici, pe care pacientul poate că în continuare se bazează și nu oferă absolut niciun beneficiu.

Eu încă mai cred că onestitatea este cea mai bună practică. Cu toate acestea, nu mă pot opri să mă gândesc la apărarea pasională care alții au adus-o ascunderii adevărului în aceast situație, pe motiv că un medic ar trebui să fie dedicat în principal bunăstării psihosomatice a pacientului și că dezvăluirea brutală completă ar putea avea mai multe pagube decât beneficii. Am discutat destul de mult expresia "ce ar vrea un pacient să știe" și mi-am dat seama că ar trebui să întrebăm acest lucru cât mai mulți oameni, publicând un articol pe această temă.


Deci, voi ce părere aveți?

Iată un scenariu pe care l-am discutat, ce pare mai degrabă inspirat din realitate decât dintr-un argument:

O pacientă trimisă la un oncolog pentru tratamentul cancerului pulmonar.
Așa cum se întâmplă adesea, în momentul în care pacienta are simptome vizibile, boala e deja destul de avansată, iar prognosticul va fi rezervat. Pacienta poate avea și alte probleme medicale, care nu au legatură cu afecțiunea pulmonară și prin urmare, vine însoțită de un dosar destul de gros. Înainte de întâlnirea cu pacienta, medicul oncolog analizând cu atenție o trecutul medical, după ce se uită prin multitudinea radiografii și tomografii și descoperă că diagnosticul de cancer pulmonar se putea pune în discuție mult mai precoce dacă medicul respectiv ar fi observat în urmă cu un an, atunci când acesta era încă destul de mic si mai ușor tratabil . Medicul ei personal pur și simplu a ratat, o greșeală care nu poate fi justificată.

După întâlnirea cu ea, medicul oncolog a concluzionat că pacienta crede despre cancerul ei pulmonar că a fost doar un ghinion. Aceasta însă nu ar fi avut loc dacă ar fi fost diagnosticat chiar înainte de a avea simptome. Oncologul evident se află într-o dilemă, căci nu există niciun beneficiu medical pentru pacientă dacă îi aduce la cunoștință acest fapt: nimic nu mai poate fi făcut pentru a remedia problema, iar acum că a fost trimisă la oncolog, medicul ei primar nu ar mai putea să o aibă în grijă. A spune pacientei despre această greșealp ar aduce aproape sigur chinuri suplimentare de care chiar nu ar avea nevoie pacienta, mai ales că ea s-a angajat deja pe calea dificilă a tratamentului oncologic pentru cancerul ei avansat.

Având în vedere circumstanțele, dacă ați fi un pacient în această situație, ați vrea să știți că medicul dumneavoastră a făcut o greșeală?


Vezi ce spun pacientii

Un comentariu:

  1. Am cules o serie de comentarii pertinente aleoamenilor din toata lumea, pacienti si specialisti.
    Toate aspectele evidentiate sunt relevante, dar pentru ca sa aiba sens, e nevoie de obiectivitate.

    Vedeti aici cum s-a realizat acest lucrude catre Colegiul Medicilor din Marea Britanie:
    http://consultatiiladomiciliu-bucuresti.blogspot.ro/2013/07/ce-spun-cititorii-despre-greseala.html

    RăspundețiȘtergere